St. Mark

St. Mark’s Campanile (klokkentoren)

Venetië ’s  meest indrukwekkende bezienswaardigheid, de Campanile di San Marco, staat net tegenover de basiliek van San Marco.  De klokkentoren van de basiliek is het hoogste gebouw in Venetië  en is een zeer herkenbaar symbool. De toren stijgt in zijn eentje boven het San Marco plein uit en domineert de stad en zijn lagune en biedt haar bezoekers, vooral op zeer heldere dagen, een weids , prachtig uitzicht over Venetië. Op een heldere dag kunt u de Adriatische Zee zien liggen in het oosten en het eiland Murano in het westen. Als het heel helder is, kan het zelfs mogelijk zijn om de Dolomieten te zien liggen.

Bekijk nu de beste Venetie vakantie aanbiedingen

Geschiedenis ST. Mark’s Campanile

ST Mark’s Campanile is oorspronkelijk gebouwd op de schijnbaar Romeinse fundamenten van een uitkijktoren en voltooid in 1173 om te dienen als een vuurtoren voor schepen die de lagune van Venetië over voeren. Het heeft door de eeuwen heen verschillende vormen en toepassingen gehad. Tijdens de 15de eeuw, werd de toren gebruikt als strafplek. Immorele geestelijken werden toen  in houten kooien van de toren gegooid.

In 1902, stortte de toren onverwacht in. De grootste oorspronkelijke klok, genaamd de Marangona, overleefde de instorting en de rest van de toren werd snel herbouwd, waardoor de nieuwe toren kon worden heropend in 1912.

De toren bezichtigen

Een lift brengt u naar de top van de toren, waar u kunt genieten van het prachtige uitzicht over Op de top is tevens een gouden standbeeld van de aartsengel Gabriel te vinden. Dit standbeeld is 3 meter hoog en heeft grote vleugels die, wanneer geduwd door de wind, rond kunnen draaien.

Openingstijden: oktober-maart 09:45-4:00; april-juni 09:30-5:00; juli-september 09:45-20:00. De kosten zijn 8 euro per kaartje. Een bezoek is echt de moeite waard!

Tot slot een tip; pas op voor de klokken. Als u bovenop de toren bent hangen deze klokken recht boven uw hoofd en het luiden is echt oorverdovend.